Sănătate

Proprietățile curcuminei – de ce este atât de sănătoasă?

Turmericul este o plantă cultivată în principal în estul și sudul Asiei. Condimentul obținut din plantă câștigă popularitate de mult timp. Deși acest lucru se datorează în primul rând proprietăților sale de promovare a sănătății, nu a durat mult până să apară pe piața suplimentelor alimentare sub formă de diferite tipuri de preparate. În prezent, poate fi găsit în multe preparate diferite care, în general, sunt concepute pentru a ne ajuta să avem grijă de sănătatea noastră.

Deși turmericul în sine este crescut pentru nevoile condimentului popular deja menționat, a doua cea mai comună utilizare este în industria alimentară și textilă. Turmericul este un colorant galben puternic și funcționează excelent în acest domeniu. Cu toate acestea, merită să știți câte proprietăți de sănătate are de oferit și mai precis curcumina găsită în turmeric. Acesta este ceea ce face popularul condiment atât de sănătos. Ce mai merită să știi despre ea?

Proprietățile de promovare a sănătății ale curcuminei – ce merită să știți?

În primul rând, substanța conținută de turmeric – curcumină, are efecte analgezice și antiinflamatorii. Cu toate acestea, în contextul sănătății organismului, este de asemenea foarte important ca curcumina să fie un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi de oxigen. Prin urmare, are și proprietăți anticancerigene și are un efect pozitiv asupra sistemului nervos – inclusiv a creierului, care protejează și împotriva diferitelor tipuri de boli ale acestui organ important. Interesant, aceasta nu este singura parte importantă a corpului afectată de curcumină.

De asemenea, are un efect pozitiv asupra sistemului circulator și a inimii. Toate datorită impactului asupra bunei funcționări a așa-numitului endoteliul, a cărui lezare este cauza multor afecțiuni legate de inimă. Ca antioxidant, curcumina ajută, de asemenea, la întârzierea proceselor de îmbătrânire ale întregului organism și poate, de asemenea, să regleze tensiunea arterială și să aibă un efect pozitiv asupra stării generale a organismului.

Interesant este că dacă doriți să utilizați curcumina ca supliment alimentar, se recomandă și piperina (derivată din boabe de piper negru), care este capabilă să mărească absorbția curcuminei cu până la 2000%.

Curcumină în suplimente pentru protecția ficatului?

De asemenea, merită menționat faptul că curcumina poate fi folosită cu succes în suplimentele care vizează îmbunătățirea funcției hepatice. De menționat este că este recomandată pentru prevenire și ca suport în tratamentul multor boli canceroase, inclusiv cele legate de ficat. Acest lucru nu face decât să sublinieze cât de larg și important este turmericul pentru acest organ. Desigur, poate fi folosit cu succes și în multe alte boli ale ficatului, pancreasului sau altor afecțiuni digestive și nu numai.

Acest lucru este posibil datorită faptului că curcumina reglează funcționarea ficatului și îl protejează împotriva posibilelor leziuni. În plus, ca antioxidant puternic, ajută la combaterea radicalilor liberi de oxigen, care au, de asemenea, un efect negativ asupra funcționării și stării generale a ficatului. Prin urmare, nu este de mirare că curcumina este din ce în ce mai folosită în acest scop. Suplimentele pentru ficat pot fi un sprijin eficient pentru acesta, dar nu trebuie să uitați să consultați un specialist pentru a evita reacțiile adverse uneori foarte grave.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *