Deficitul de fier este o problemă destul de comună, dar cel mai important lucru este că este o problemă foarte gravă. Fierul este un mineral foarte important în corpul uman, a cărui deficiență poate duce la consecințe grave asupra sănătății, dintre care cea mai frecventă este anemia. Desigur, pot exista situații în care se constată atât deficiențe mici, cât și mari de fier și, în cazuri diferite, ar trebui folosite metode de tratament ușor diferite. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra modului în care deficiențele de fier pot fi tratate cel mai des.
Care pot fi cauzele deficitului de fier?
Pot fi multe motive, unele dintre ele, precum o alimentație neechilibrată necorespunzător, nu sunt doar cele mai simplu de indicat, ci și cele mai frecvente. Nu este vorba despre prea puține alimente care conțin fier.
Acest lucru are ca rezultat adesea aprovizionarea cu fier cu prea puțină vitamina C, care îmbunătățește absorbția fierului de către organism, și prea multe substanțe care limitează absorbția acestui mineral (calciu, fibre, polifenoli din cafea și ceai). Ce altceva poate cauza deficit de fier în organism?
- Boli ale tractului digestiv – capacitate de absorbție limitată, inclusiv: fier prin acest sistem. Acestea pot fi cauzate de diverse afecțiuni stomacale și intestinale, precum și de o dietă necorespunzătoare, care poate conține, de exemplu, cantități mici de proteine.
- Nevoi individuale – în unele situații, organismul pur și simplu necesită cantități mai mari de fier decât de obicei. Dacă cantitatea furnizată organismului nu este crescută, vor apărea în mod natural deficiențe. Cel mai adesea, acest lucru se datorează stării de sănătate a femeilor, sarcinii și alăptării etc.
- Pierderea unei cantități mari de sânge – 70% din fierul din corpul uman se găsește în hemoglobină, care la rândul său se găsește în sânge. Aceasta înseamnă că dacă suntem expuși la pierderea acestuia, cantitatea de fier din organism va scădea în mod natural și poate apărea deficiența de fier. Foarte des, acestea pot fi situații obișnuite, precum donarea de sânge (de aceea donatorilor li se oferă un pachet care, printre altele, ajută la refacerea fierului pierdut), precum și la femeile cu menstruații abundente etc.
O modalitate de a compensa rapid deficiențele de fier din organism sau de a satisface cererea crescută pentru acest mineral este suplimentarea adecvată. Cu toate acestea, este foarte important ca suplimentul alimentar să aibă compoziția corespunzătoare. Prin urmare, ar trebui să cumpărați doar preparate care provin din distribuție oficială.
Cum ar trebui să arate dieta pentru deficitul de fier?
O dietă corect echilibrată este o modalitate eficientă de combatere a deficitului de fier, dar în cazuri foarte mari poate fi insuficientă. Aceasta înseamnă că merită întotdeauna să vă consultați medicul pentru a lua măsurile adecvate cât mai curând posibil pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate.
Interesant este că de foarte multe ori porțiunile potrivite de fier sunt livrate organismului, dar nu în modul corect. Aceasta înseamnă că dieta ar trebui să conțină și cantități adecvate de vitamina C, care are un efect pozitiv asupra absorbției fierului. Mai mult, merită să acordați atenție substanțelor precum fibrele, calciul și polifenolii conținute în cafea și ceai, care limitează absorbția fierului de către organism.
De asemenea, este foarte important ca în alimente să existe două tipuri de fier, care au o absorbabilitate diferită de către corpul uman. Acestea sunt:
- Fier non-hem – care are o biodisponibilitate de aproximativ 1% până la maximum 23% și este prezent în plante.
- Fierul hem – se găsește în produsele de origine animală, iar absorbția acestuia variază de la 15% până la 40%. Prin urmare, este mult mai bine absorbit, astfel încât deficitul de fier poate apărea mai des la persoanele care nu mănâncă carne deoarece consumă cantități mai mici de fier hem.
Cu toate acestea, dacă nu este posibil să se furnizeze fier printr-o dietă echilibrată corespunzător, merită luată în considerare suplimentarea adecvată, care va ajuta la eliminarea deficiențelor unui mineral atât de important din corpul uman. Același lucru este valabil și pentru alți nutrienți ale căror deficiențe pot fi observate.