Fierul este unul dintre elementele foarte importante din corpul uman, deși valoarea sa totală în întregul corp este relativ scăzută și se ridică la doar câteva grame. Ceea ce pare și mai interesant este faptul că deficiențele sale obișnuite sunt cel mai adesea rezultatul unei alimentații necorespunzătoare, iar dacă sunt ținute prea jos prea mult timp, duc la boli grave, dintre care cea mai frecventă este anemia. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă la această problemă pentru a afla, printre altele: cum să recunoști deficiența de fier în propriul tău corp.
Unde poți găsi fier – ce merită să mănânci?
Forma de bază de a furniza organismului nutrienți valoroși este o dietă echilibrată. Nu este diferit în cazul fierului. Ce produse merită consumate pentru a furniza acest element în cantități adecvate organismului?
- Carne,
- tofu,
- ouă,
- Crupe: orz, hrișcă, mei,
- Mazare si fasole,
- Sfeclă,
- Spanac,
- brocoli,
- Varză de Bruxelles.
Acestea sunt unele dintre cele mai frecvent menționate produse care sunt bogate în fier. Cantitatea lor adecvată în dietă poate furniza cantitatea potrivită de fier pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, digestibilitatea sa este, de asemenea, foarte importantă. În acest caz, se recomandă și consumul de produse bogate în vitamina C, care, datorită proprietăților sale, susține procesele de absorbție a fierului de către organism.
Cu toate acestea, deficiențele de fier sunt adesea întâlnite și trebuie eliminate cât mai curând posibil. Acest lucru îi determină pe medici să prescrie pacienților suplimente alimentare bogate în fier pentru a scăpa rapid de problema deficienței de fier.
Care sunt simptomele deficienței de fier în organism?
Marea majoritate a fierului, 70% din acesta, se găsește în hemoglobină. Datorită acesteia, sângele este roșu și este, de asemenea, responsabil pentru transportul oxigenului în organism. De ce merită să știți despre asta? Deficitul de fier poate fi diagnosticat, printre altele: de piele palidă, care poate rezulta din anemie cu hemoglobină. Acesta este și un simptom care cel mai adesea înseamnă anemie, așa că acest tip de simptome nu trebuie ignorat. Ce altceva poate indica deficiența de fier?
- Formarea (continuă) a așa-numitului leziuni la colțurile gurii (dificultate în combaterea lor),
- Stare proastă a părului (cadere și fragilitate),
- Amețeli și dureri de cap,
- Senzație de oboseală și slăbiciune chiar și după odihnă,
- Scăderea imunității.
Dacă apare oricare dintre simptomele menționate mai sus, cel mai bine este să mergeți pentru analize de sânge și să consultați un medic pentru a începe tratamentul adecvat cât mai curând posibil. Deficiența de fier este foarte gravă și nu trebuie luată cu ușurință. De asemenea, merită să cumpărați suplimente alimentare care au compoziția corespunzătoare.