Sănătate

Rolul potasiului în organism – exces, deficiență, simptome

Potasiul este un element pe care corpul uman îl folosește pentru buna funcționare a inimii și a întregului sistem circulator. Cu toate acestea, merită să monitorizați în mod corespunzător valoarea sa în organism, deoarece atât deficiența de potasiu, cât și excesul sunt dăunătoare. Aceasta înseamnă că trebuie să găsiți așa-numitul mijlocul de aur pentru ca organismul să funcționeze corect. Prin urmare, merită să știți care sunt simptomele atât ale deficitului de potasiu, cât și ale excesului în organism pentru a răspunde corect într-o situație dată.

Deficiența de potasiu în organism

Deficiențele de potasiu rezultă cel mai adesea dintr-o dietă neechilibrată, malnutriție etc. Mai mult, merită să ne amintim că potasiul este excretat de rinichi, precum și de piele împreună cu transpirația și sistemul digestiv. Excreția excesivă de potasiu din organism poate duce la numeroase afecțiuni. Cele mai frecvent menționate includ: slăbiciune musculară și spasme frecvente, tremor etc.

Mai mult decât atât, deficiența de potasiu poate provoca și oboseală, somnolență excesivă, probleme de concentrare etc. Dacă se observă astfel de simptome, merită să verificați nivelul de potasiu din organism, deoarece necorecția carențelor de potasiu poate duce la probleme cardiace și o creștere în tensiunea arterială.

Aceasta înseamnă că, dacă ai deficit de potasiu, merită să îl completezi pentru a preveni probleme de sănătate mai grave. Cu toate acestea, suplimentele alimentare trebuie să fie de calitate adecvată și să provină din distribuție oficială, pentru că altfel vă expuneți organismul la pericol.

Excesul de potasiu în organism

Interesant, excesul de potasiu în organism este la fel de periculos ca și deficitul de potasiu. În acest caz, puteți întâlni și mai multe simptome ale acestei stări de fapt, astfel încât să știți când merită să mergeți la teste pentru a determina cantitatea de potasiu din organism. Ce tipuri de simptome pot apărea cu un exces al acestui element?

  • Slăbiciunea corpului,
  • Încetinirea ritmului cardiac și tulburarea funcției cardiace,
  • Blocarea excreției de potasiu din organism,
  • Tulburări ale conștiinței și simțului tactil („simțire”).

Interesant, excesul de potasiu rezultă în primul rând din suplimentarea necorespunzătoare a acestui element. Nu este posibil să obțineți prea mult din el prin alimente. Aceasta înseamnă că, înainte de a începe să utilizați un anumit supliment alimentar, este întotdeauna cel mai sigur să consultați un medic care va ajusta doza de potasiu la situația specifică.

În zilele noastre, excesul de potasiu poate fi destul de comun. Acest lucru se datorează faptului că este adăugat la diferite tipuri de medicamente luate de persoanele cu boli de inimă. Datorită proprietăților sale, potasiul este recomandat persoanelor cu boli cardiovasculare, așa că înainte de a începe suplimentarea suplimentară, astfel de persoane ar trebui să consulte un medic pentru a evita așa-numitele hiperkaliemie (exces de potasiu).

Merită să mențineți potasiul în organism la un nivel corespunzător pentru a evita consecințele asupra sănătății rezultate din excesul sau deficiența acestuia. În acest scop, merită în primul rând să vă observați propriul corp și, dacă este necesar, să efectuați teste și să contactați medicii.

Același principiu ar trebui urmat și în cazul tuturor celorlalți nutrienți și suplimente, care ar trebui să se bazeze pe produse cu compoziție dovedită, care conțin doar nutrienți valoroși.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *