Magneziul este unul dintre nutrienții din corpul uman care este deosebit de important pentru sănătatea sa și, prin urmare, pentru buna funcționare. Toate acestea înseamnă că merită monitorizat nivelul acestuia în organism pentru a evita deficiențele, care pot avea consecințe grave. Din păcate, deficiențele de magneziu sunt destul de frecvente și nu toată lumea este conștientă de asta și suplimentează acest mineral.
Desigur, ușoarele deficiențe de magneziu pot fi corectate rapid, dar cu cât persistă mai mult, cu atât consecințele pot fi mai grave. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă la magneziu și la cererea acestuia pentru a ști când merită să începeți suplimentarea cu acest element mineral, care este clasificat drept electrolit.
Care este necesarul zilnic de magneziu?
La început, este de remarcat faptul că cererea de magneziu este variabilă și depinde de mulți factori. De exemplu, este suficient să spunem că într-o stare de boală, organismul va avea nevoie de doze crescute de magneziu sau într-o stare post-boală pentru a reveni rapid la starea de dinainte de boală. Mai mult decat atat, se recomanda si diferite doze zilnice de magneziu in functie de sex. Cu toate acestea, necesarul zilnic recomandat al corpului uman pentru magneziu poate fi indicat:
- Copii și adolescenți – în funcție de vârstă, necesarul zilnic de magneziu poate varia de la 30 mg (la sugari) până la 410 mg pentru adolescenți.
- Femei – la o femeie adultă sănătoasă, doza zilnică recomandată este de aproximativ 310 mg de magneziu, dar este de reținut că pentru femeile însărcinate va fi de aproximativ 400 mg.
- Bărbați – doza recomandată este cea mai mare, deoarece se presupune că un bărbat sănătos ar trebui să ia zilnic de la 400 la 420 mg de magneziu.
Ce proprietăți are magneziul? – sau de ce este atât de important
Magneziul este numit elementul vieții dintr-un motiv. Acesta participă la multe procese foarte importante din corpul uman și, astfel, îmbunătățește mulți parametri importanți, inclusiv: pentru sănătate, imunitate, bunăstare generală etc. Cu toate acestea, merită să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai importante proprietăți ale magneziului:
- Magneziul este un element de construcție a tuturor țesuturilor din corpul uman, precum și a membranelor celulare,
- Afectează sistemul nervos, care are un efect calmant și are un efect pozitiv asupra stării minții (memorie și concentrare),
- Magneziul joacă un rol important în funcția musculară, afectează contractilitatea acestora și previne spasmele musculare dureroase (de obicei la nivelul picioarelor),
- Participă la procesul de producere a energiei în organism, livrând-o în cantități adecvate țesuturilor musculare și celulelor nervoase,
- Magneziul este responsabil pentru structura oaselor (împreună cu calciul și vitamina D) și a dinților.
Mai mult decât atât, merită menționat, printre altele: că magneziul este un fel de filtru pentru organism care îl protejează împotriva efectelor substanțelor toxice, printre care: mercur, care se găsește în alimente otrăvite. Toate acestea înseamnă că merită să aveți grijă de nivelul adecvat de magneziu din sânge și, dacă apar deficiențe, începeți cât mai curând posibil suplimentarea adecvată.